Hvad er en ultralydundersøgelse

Det er ikke kun gravide, der har glæde af en ultralydundersøgelse. Der er også mange andre sygdomme, der benytter sig af ultralyd. Ultralydundersøgelse eller scanning er god til at undersøge kroppens bløde væv. Det kan være bugspytkirtlen, underlivet, organer, halsen og testikler. Den kan ikke bruges til at undersøge f.eks. hjerne eller lunger, da hjernen er beskyttet af knogler og lungerne er fyldt af luft. Det er en ufarlig undersøgelse, der ofte ikke tager mere end et par minutter. Ved en graviditetsscanning kan få gravide opleve et vis ubehag fra livmoderen, der kan finde på at trække sig sammen og beskytte bare. Det er helt ufarligt.

Sådan foregår en ultralydsundersøgelse

Alt afhængig af hvilke område der skal undersøges skal du møde ind fastende og hvis du er mand og det er din hals der skal scannes skal du være hårløs. Er det dit underliv der skal undersøges anbefales det at du har en fyldt blære. 

Selve undersøgelsen er smertefrit selv om det kan føles lettere ubehageligt at få presses selve maskinen ned. Selve undersøgelsen tager ikke lang tid og resultatet sendes til din læge med det samme. Det anbefales at du selv følger op og kontakter din læge for at få resultatet af undersøgelsen. Efter endt undersøgelse kan du tage på arbejde eller forsætte dagen som planlagt. Hvis du ønsker det, kan du få at vide hvad der findes under undersøgelsen, imens den foregår.

Ultralydsundersøgelse og kræft

En ultralydsundersøgelse kan ikke stå alene, når det kommer til en mistanke om kræft. Der hvor en ultralydsundersøgelse er god, hvis der er mistanke om kræft, er at det kan fortælle hvilke områder, der skal undersøges mere omhyggeligt. Da en ultralydsundersøgelse ikke er ubehagelig, kan den være en god start f.eks. til en kikkertundersøgelse af mave og tarme, men den kan ikke erstatte den. 

Lotte Hindsberg